Oggi è il Food Revolution Day!
Come l'anno scorso (qui la ricetta), anche quest'anno partecipo con grande entusiasmo al #Foodrevolutionday, iniziativa del famoso chef inglese Jamie Oliver per una cucina più sana
soprattutto per la salute dei bambini. Jamie dice "My wish is to create a strong sustainable movement to educate every child about food, inspire families to cook again and empower people everywhere to fight obesity".
Mangiare sano, usare ingredienti di stagione, avere una dieta equilibrata, sono tutti suggerimenti per stare bene.
Partecipo all'iniziativa del #Foodrevolutionday2015 grazie alle ragazze di Gluten Free Travel & Living e grazie a Fabiana che è diventata Ambassador di questa bellissima iniziativa.
Ho scelto di riproporre la pasta di Jools' con piselli e gamberetti, una ricetta velocissima da preparare e deliziosa.
Eccola!
Ingredienti (da "Cucina smart con Jamie Oliver):
320g pasta senza glutine (per me Garofalo)
4 spicchi di aglio (per me quello fresco)
1 peperoncino fresco
200g gamberetti surgelati (puliti)
200g di piselli surgelati (o freschi)
1 cucchiaio concentrato di pomodoro
30g parmigiano reggiamo grattugiato
olio extra vergine di oliva
sale e pepe
Procedimento:
Fate bollire dell'aqua con il bollire e versatela fino a riempire 3/4 della pentola, aggiungete una presa di sale e fate bollire. Versate la pasta e fate cuocere la pasta al dente.
Nel frattempo su un tagliere sminuzzate l'aglio pulito, tagliate il pepencino a metà, con un cucchiaino togliete tutti i semini interni e tagliatelo a fettine sottili.
Mettete sul fuoco una padella ampia con 2 cucchiai di olio extra vergine di oliva. Aggiungete l'aglio e il peperoncino e fate soffriggere per 1 o 2 minuti, fino a quando saranno dorati mescolando di tanto in tanto.
Aggiungete i gamberetti, i piselli e il concentrato di pomodoro. Aggiungete un mestolo di acqua in cui sta bollendo la pasta e mescolate. Abbassate il fuoco e fate sobbollire fino a quando la pasta sarà pronta. A questo punto tenete da parte un mestolo dell'acqua di cottura, scolate la pasta e mettetela nella padella con il condimento. Aggiungete l'acqua se è troppo asciutta.
Aggiungete il parmigiano grattugiato e mescolate bene tutto.
Dividete nei piatti e servite subito.
JOOLS' SWEET PEA AND PRAWN PASTA (Recipe adapted from Save With Jamie)
Ingredients:
Sea salt and freshly ground black pepper
320g dried pasta shells
4 cloves of garlic
1 fresh red chilli
olive oil
200g frozen peeled cooked prawns
200g frozen peas
1 heaped tablespoon tomato purée
30g Parmesan cheese
320g dried pasta shells
4 cloves of garlic
1 fresh red chilli
olive oil
200g frozen peeled cooked prawns
200g frozen peas
1 heaped tablespoon tomato purée
30g Parmesan cheese
Preparation method:
Fill and boil the kettle. Carefully fill a large pot three-quarters of the way up with boiling water, add a tiny pinch of salt and bring back to the boil.
Add the pasta shells and cook according to packet instructions – you want to cook your pasta until it is al dente. This translates as ‘to the tooth’ and means that it should be soft enough to eat, but still have a bit of a bite and firmness to it. Use the timings on the packet instructions as a guide, but try some just before the time is up to make sure it’s perfectly cooked.
Add the pasta shells and cook according to packet instructions – you want to cook your pasta until it is al dente. This translates as ‘to the tooth’ and means that it should be soft enough to eat, but still have a bit of a bite and firmness to it. Use the timings on the packet instructions as a guide, but try some just before the time is up to make sure it’s perfectly cooked.
Meanwhile...On a chopping board, peel and finely chop the garlic.Carefully slice the chilli in half lengthways, hold the stalk-end of each half steady, then run a teaspoon down the cut sides to scoopout the seeds and white pith, then finely slice it.
Place a large frying pan on a medium heat and add 2 tablespoons of olive oil.Carefully add the garlic and chilli and fry for 1 to 2 minutes, or until lightly golden, stirring occasionally.
Stir in the prawns, peas and tomato purée. Use a ladle to scoop out and add a little boiling water from the pasta pan, then give it all a good stir. Reduce the heat to low and simmer gently until the pasta is ready. Once the pasta is done, ladle out and reserve a mug of the cooking water and keep it to one side, then drain in a colander over the sink and tip the pasta back into the pot.
Place a large frying pan on a medium heat and add 2 tablespoons of olive oil.Carefully add the garlic and chilli and fry for 1 to 2 minutes, or until lightly golden, stirring occasionally.
Stir in the prawns, peas and tomato purée. Use a ladle to scoop out and add a little boiling water from the pasta pan, then give it all a good stir. Reduce the heat to low and simmer gently until the pasta is ready. Once the pasta is done, ladle out and reserve a mug of the cooking water and keep it to one side, then drain in a colander over the sink and tip the pasta back into the pot.
Use a microplane to grate the Parmesan onto a board. Season the sauce to taste, then stir the pasta into the sauce, adding a splash of the pasta water to loosen, if needed. Add the Parmesan and mix everything together.
Divide between your bowls and serve right away.
Divide between your bowls and serve right away.
Con questa ricetta partecipo al #Foodrevolutionday:
e come tutti i venerdì... partecipo al Gluten Free (Fri)Day
Per info guardate qui: Gluten Free Travel&Living
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Buona questa pasta! Ma d'altronde Jamie è una garanzia :)
RispondiEliminaBrava ely...come sempre..ci piace questa pasta!! ;-)
RispondiEliminadomani compro i gamberetti (i piselli ce l'ho), è davvero una bella ricetta e sono sicura che piacerà tantissimo a tutti qui a casa.
RispondiEliminabellissima idea!!!!